19 januari 2011

Mångalen...

Visste Ni att månen har en diameter på 3 476 km vid ekvatorn?
 Att medelavståndet mellan jorden och månen är 384 392 km, månens yta är cirka 38 miljoner kvadratkilometer och omkretsen är 10 940 km?
Månen ingår som en av planeterna i zodiaken, där den är en av de tre viktigaste och symboliserar känslolivet, empati och intuition. Den har inom folkloren ansetts ha en negativ inverkan på människan, att man skulle bli "mångalen" och göra en massa tokiga saker eller "månadsrasande" som syftade till personer som led av manodepressivitet.


När månen är i avtagande anses det enligt astrologin passa bra att avsluta saker. Det ska vara en bra tid avbryta, säga ifrån och göra sig av med sin negativitet. En viloperiod är det som ska passa bäst vid "mörkermåne", det vill säga vid nytändningen av månen. Den ska stå för det "underjordiska" och ska vara en lämplig tid för vila och meditation. När sedan månen är ny och i växande ska det vara dags att ta tag i saker igen och vara en bra tid för investeringar. Det ska också vara en bra period att inleda kärleksförhållanden, och det ska vara en bra tid för kreativitet, utveckling och att påbörja nya projekt.

Månen används ofta inom lyrik och sång som ett sätt att ge mystik och magi åt en dikt eller vers. I många böcker så står det också att magin är starkare under fullmåne. Det finns andra saker som att varulvar bara förvandlas i fullmåne. Många växter ska vara plockade i just fullmåne, som ur Harry Potter och andra häx- eller trollkarlsberättelser. I en del böcker och berättelser hävdas att häxor bara kan trolla den natten det är nymåne.

Själv älskar jag mångubbens benvita glans och blir förtrollad vid fullmånens sken...
inte av galenskap, utan av den slående skönheten!

3 kommentarer :

delfinolins hälsoblogg sa...

Ja, JAG är då en som känner av månens faser :)
Den är magisk och påverkar oss mer än vi tror :)
Vi får kanske ta oss en "månträff" så småningom, eller :)
Kraftull o magisk kraamis
från "mig" den "galna" i Viken :D

Caja: sa...

Nu är det freeeedag förfest inne hos mig ;-)

Kram7caja

Monika Häägg sa...

När månen är på väge att bli full, strax före, då är det urkraften som råder. Det är då jag måste gå upp och arbeta mitt i natten. I alla fall göra något.