6 december 2011

Nu är ljuset tänt...

Den 6 december, Finlands självständighetsdag, tänder de flesta finländare ett ljus i sina fönster som ett minne och erkännande till alla stupade soldater som dog för Finlands frihet under vinterkriget och fortsättningskriget... och så gör även jag.
Mina rötter är är märkligt nog starka, trots att jag bott i Sverige nästan hela mitt liv. 
Jag är oerhört stolt över att vara finländska och följer gärna finska traditioner. När julen infaller är kålrotslådan och morotslådan ett måste till skinkan... fast memman står jag gärna över. Jag äter gröt utan mjölk med endast en klick smör i, vilket tydligen verkar vara typiskt finskt också.
Älskar finsk tango, det finska vemodet, att bada bastu och har en jäkla sisu när det krävs!
Tycker att finska språket är vackert och skriver gärna på finska. Märkligt nog så är jag ganska duktig på det, trots att jag aldrig gått i skolan i Finland, men det sägs att det språk man lär sig först glömmer man inte. 
Idag har jag bjudit mina arbetskamrater på hembakat, inte direkt med anledning av självständighetsdagen, men det blev väldigt passande just idag.
Grattis alla finländare!

2 kommentarer :

Ulla sa...

Fin tradition att tända ljus!

Photo by Maria sa...

Jag har ju haft finsk styvsvärfar i 16 år och nu har jag en finsk styvfar igen (4 år än så länge) så lite av de finska traditionerna har jag fått se och vara med om på nära håll.. Men kålrot- och morotslåda är ngt jag inte kan lära mig.. Men jag äter ju inte svenska brunkålen heller =)
Tycker absolut man skall bevara sina rötter..

Ha nu en fin dag..

Kram Mia