18 januari 2012

Ljusterapi...

Inte mycket att orda om här inte. Dagarna rusar fram i en rasande fart och jag tycker att jag har något för mig hela tiden, samtidigt som jag är hemma och tar det lugnt... en skön kombination som gör att jag oftast inte har tråkigt i alla fall. 
Skulle en sådan stund inträffa så försöker jag tänka att jag måste ha det ibland för att uppskatta allt det andra.

Dock tycker jag att januari hittills varit en oerhört dyster månad och bävar för februari om det ska fortsätta att vara lika mörkt hela dagarna som det är nu. Brukar faktiskt känna mig väldigt låg just under februari även om det inte går att jämföra med någon vinterdepression, men vem blir inte låg när solen sällan visar sig!
Läste i senaste numret av Må Bra-tidningen om en fantastisk ljusterapiapparat kallad Valkee, som är resultatet av forskning vid universitetet i Uleåborg i Finland sedan 2007 på hur hjärnan tar upp ljus. I kliniska studier tillfördes ljus via öronen! 
9 av 10 patienter med årstidsbunden depression upplevde att symptomen försvann helt efter fyra veckors behandling. Genom små hörlurar levereras LED-ljus via öronkanalen och vidare till hjärnan, som påverkas positivt!
Kvinnan i artikeln använder dem 8 minuter om dagen och upplever att den håller hennes annars årliga vinterdepression  borta och energin på samma nivå som på sommaren. Låter som en mycket enkel lösning på ett stort problem för många människor i Norden och ett förhållandevis prisvärt och hälsosammare alternativ till antidepressiva läkemedel. 
Valkee kostar ca 1700 kr i Life-butikerna, men tänk då på att det bara är en engångskostnad.

Själv längtar jag som aldrig förr till Spanien, men vet inte om det blir någon Spanienresa i sommar, då jag inte har en susning om när och om jag får någon semester eftersom jag byter jobb. 
Tills dess får mina små musketörer lysa upp sin mormors tillvaro, 
även om det inte är riktigt samma sak!

3 kommentarer :

Joanna Björkqvist sa...

Intressant läsning om ljusterapi via öronen! Vilken grej!

Jag håller med om att det är fruktansvärt trist med mörkret och kylan och dessutom har vi ingen som helst snö som kan lysa upp lite...

Vi har just bokat en resa till Grekland och det ser jag redan fram emot!

Kram!

Livet och vardagen sa...

jag läste också om den apparaten, tyckte det lät som en god investering om man har för svårt med den mörka tiden. Mycket enklare än att åka iväg och sitta i ett vitt rum någon timme per dag. Kram

anette sa...

Klart intressant med ljusterapin i öronen.
Bra för dom som känner av denna mörka årstid och ej heller har möjlighet att gå en promenad på dagtid innan det svaga ljuset vi har blir till mörkaste natten.
Önskar dig en skön fredagskväll
kram