6 december 2010

Självständighetsdagen...

Idag, den 6:e december för 93 år sedan, förklarade sig mitt fädernesland Finland självständigt från Ryssland.
Denna dag räknas som landets nationaldag och är allmän flaggdag.
Finländarna firar sin självständighetsdag med många festligheter, bland annat presidentens mottagning, där Finlands president tar emot ett stort antal kända finländare i sitt residens och även utländska medborgare som under året har gjort något särskilt för Finland. Mottagningen TV-sänds alltid och har höga tittarsiffror varje år.
De flesta finländare tänder levande ljus i sina fönster den 6 december, som ett minne och erkännande av de som dog för Finlands frihet i vinterkriget och fortsättningskriget.

Utdrag ur Finlands självständighetsförklaring:
"Det ryska folket har, efter att hava störtat tsarväldet, flerfaldiga gånger förklarat sig ärna medgiva det finska folket rätt att själv styra sina öden, en rätt, som grundar sig på detta folks under århundraden fortsatta kulturutveckling; och över krigets alla fasor har höjts en kraftig röst, vilken som ett av det pågående väldskrigets viktigaste mål hävdat, att icke ett enda folk skall vara tvunget att mot sin vilja stå i beroende av ett annat. Det finska folket vågar tro, att det fria ryska folket och dess konstituerande nationalförsamling icke skall vilja lägga hinder i vägen för Finlands strävan att intaga en plats bland de fria och oavhängiga nationernas antal. Och Finlands folk djärves jämväl med tillförsikt emotse övriga nationers erkännande av att detta folk bäst såsom oberoende och fritt skall förmå arbeta på förverkligandet av de uppgifter, vilkas fullföljande skall göra detsamma förtjänt av en självständig plats bland kulturfolken."

 
Själv har jag firat denna dag genom att se en stund på festligheterna från presidentens mottagning på finsk TV samt gå på en otroligt vacker julkonsert i Norrtälje kyrka, om än icke med finländska undertoner, utan med Magnus Carlssons vackra stämma. Jag visste redan att han är en otroligt duktig sångare eftersom jag hört honom sjunga klassiskt tidigare... men inget går upp mot att höra alla kända och även nyskrivna julsånger i en kyrka.

1 kommentar :

*Golda* sa...

Hej Pia!
Jag har flytta till blogspot
http://goldasliv.blogspot.com/

Välkommen!
KraM *Golda*