22 april 2010

Jag... en mormor

Igår eftermiddag ringde dottern och frågade om jag kunde tänka mig att komma och vara barnvakt några timmar under kvällen när hon och svärsonen skulle gå på bio.
Det var inga problem, barnen skulle ändå sova innan jag kom, så jag behövde bara sitta där och göra vad jag ville.
Innan jag åkte iväg drog jag på mig mjukisbrallorna, stoppade stickningen och korsordstidningen i väskan och när jag kom ut till bilen kunde jag inte låta bli att skratta åt mig själv. Det var riktiga mormorfasoner det! Stickning och korsord!
Fast när jag tänkte på min egen mormor och farmor så insåg jag att jag verkligen inte känner mig som en sådan. Polyesterklänningarna och förklädena... permanentade och rullade tantfrisyrer är nog ett minne blott för dagens mormödrar. Så länge jag kan minnas så frågade min mormor mig alltid om jag hade mameluckerna på mig när det var kallt! Det var viktigt... och länge hade jag också detta praktiska plagg under kjolen eller klänningen på vintern. Konstaterade att de tantiga mormödrarna i 50-årsåldern är på utdöende.
Nu går vi i jeans och gympadojor, klipper oss i fräscha frisyrer och bryr oss om oss själva...
på gott och ont.
Dagens mormödrar är så aktiva både på fritiden och i yrkeslivet att vi knappt hinner ta oss an våra små liv.


De där underbara små varelserna som får mitt mormodershjärta att bulta extra hårt och bli alldeles varmt när jag håller dem i mina armar, när de kommer springande mot mig med sina utsträckta små armar och ropar "mommo Pia" eller frågar om de får "fova hos mommo".
Tänk om jag fick några extra dygn på veckan... eller ha möjligheten att jobba 4 dgr i veckan med bibehållen lön! Då skulle jag vara mormor en dag i veckan med allt vad det innebär av bullbak, stickningar, korsord, sagoläsning, barnsång, vattenfärger och lekar...
jag skulle må gott och hoppas att mina små musketörer också skulle göra det!

Och vad gjorde denna mormor när barnbarnen sov??
Jo, hon varken stickade eller löste korsord, utan tittade med spänning på gårdagens ishockeymatch i SM-slutspelet!! Är det mormorsfasoner det?!

6 kommentarer :

Nattmia sa...

Ja mormödrarna är yngre idag och så även föräldrarna :-) Även om siffran som åldern visar är den samma som den var "förr" i världen så är vi yngre idag.. Och det är härligt..

Kram Mia

Livskrafter sa...

Hehe...jag kan inte låta bli att le mig varm när jag läser dina ord. Jag kan bara instämma och hålla med. Själv är jag 41 och hoppar omkring i livet i conversekängor,coola jeans och lyssnar på Winnerbäck och Green Day i Mp3-lurarna samtidigt som jag är mysmormor till världens härligaste prins av universum. Det är långt ifrån MIN mormor kan jag säga :):)Nåja vi ÄR som vi ÄR...och det är underbart. Ellerhur?
Kram och ha en fin fredagkväll
Emma

Jenny sa...

Så sött, moderna "mommo" Pia!

Sfinxen46 sa...

*LER* Stort! Så roligt att få vara mormor i dagens läge. Har tänkt på en sak när det gäller klädsel och att även om man är över 60 så går man i jeans idag. Det kanske inte är så konstigt då med ungdomar som går i trasiga, håliga och hängande jeans, för de vill ju inte klä sig som "mormor" heller. En naturlig protest, tror jag.
Önskar Dig en solig helg! Kram

Marie sa...

En härlig mormor det är vad du är, och det viktigaste med en mormor är hjärtat och det har du verkligen på plats. Kram

anette sa...

Tack Pia! För din fina berättelse som illustrera dagens mor/farmödrar..
Underbart
önskar dig en skön mysig söndagskväll
varmkram